1. Kartul sisaldab palju kaaliumi.
Üks suur küpsetatud kartul sisaldab 1600 milligrammi kaaliumit – see peaaegu pool soovitavast päevasest kogusest ja peaaegu neli korda rohkem kui keskmine banaan, mis on tuntud kõrge kaaliumisisalduse poolest. Kaalium on kasulik keha sportlikule sooritusvõimele ja vererõhule.
2. Kartul on kiudaineterikas.
Suur kartul sisaldab koos koorega 7 grammi kiudaineid, mis on veerand soovitatavast päevasest kogusest. Kiudained aitavad ennetada diabeeti, alandavad kolesteroolitaset ja vähendavad infarkti riski.
3. Kartul sisaldab palju C-vitamiini.
Suur kartul koos koorega sisaldab 29 milligrammi C-vitamiini, ligi pool päevasest vajadusest ning rohkem kui kolmandiku võrra rohkem kui apelsinis. C-vitamiin on oluline antioksüdant, mis parandab ka hästi haavu.
4. Kartul on hea magneesiumi allikas.
Üks suur koorega kartul sisaldab 33 protsenti magneesiumi su päevasest kogusest. Magneesium mängib võtmerolli valkude, süsivesikute ning kolesterooli lõhustumisel.
5. Kartul on rikas vitamiin B6 poolest.
Üks kartul sisaldab 46 protsenti soovituslikust päevasest B6 vitamiini vajadusest. Vitamiin B6 teeb head nii südame-veresoonkonnale, seedetraktile, lihaskonnale, immuunsüsteemile kui ka närvisüsteemile.